Vad kan man göra med tyg?

Tar du en bit tyg kan du framställa en väldigt massa produkter som är användbara på olika sätt. Endast fantasin sätter gränser för vad du kan åstadkomma.

Tänk vad man kan göra med tyg. Tar du fram en bit tyg som är lite stadigare och vävt på ett speciellt sätt kan du ta och sy en väska av det. Är det ännu tätare och hårdare kanske du vill prova på att göra ett tält eller varför inte ta och specialisera dig på att sy segel. Det är en bransch där det hela tiden behöver finnas en sömmerska till hands.

Inget tyg är det andra likt på så sätt att du kan skapa nästan vad som helst med en bit tyg. Mjuka följsamma stickade tyger kallas för jersey, eller trikå, vilket är ett vanligare namn nuförtiden. Dessa lämpar sig alldeles ypperligt för att sy sköna tröjor eller linnen.

Tyg kan vara av naturmaterial, syntet eller en blandning

Ett rent naturmaterial är i de flesta fall att föredra av olika skäl. Mest är det till gagn för både kropp och miljö. Bomull, siden, ull, hampa och lin är exempel på några rena naturmaterial. Men det kan förekomma tillfällen då ett rent syntetiskt tillverkat material kan vara väl så bra att ha till hands.

Förutom att det kan finnas olika valmöjligheter för naturmaterial och syntetmaterial tillverkas det också material som är en blandning av flera. Då använder man olika höga doser av de material som har de egenskaper man vill ta fram. På så sätt får man både och vilket blir ett starkt koncept. Det bästa av det mesta.

Slitstyrkan på ett tyg kan mätas med en viss metod

Beroende på hur ett tyg är vävt kan man dela in det i olika så kallade fack. Slitstyrkan är ytterligare en aspekt att ta med i beräkningen när du ska välja rätt tyg. Det mäter hur starkt eller hållbart tyget är. Det finns en europeisk standard för att mäta detta. Den anger textiliernas slitstyrka och mätmetoden kallas för Martindale-metoden.

Jute är en växt där man kan använda fibrerna från dess stjälkar för att skapa material som tål att slitas. Det blir ofta mattor eller rep gjorda av detta material. För att man ska kunna ta hand om ett föremål av tyg är det bra att följa skötselråden som finns med på plagg eller andra varor.

För mer information och tips för dig om olika tyg besök denna webbsida: korps.se

Publicerat den
Kategoriserat som Tyg