Är du intresserad av att hyra ut i andra hand och vill veta mer om vad som gäller, vad du ska tänka på och om det finns någonting som du bör undvika? Vi tänkte i den här texten gå igenom lite kring detta ämne och detta genom att svara på några av de vanligaste frågorna som brukar ställas.
Att fler och fler väljer att hyra ut i andra hand är något som får bostadsmarknaden att röra på sig och som ger fler – framförallt yngre – en möjlighet att ta sig in på denna. Det handlar om att man kan göra skillnad och i större städer som exempelvis Stockholm och Göteborg så är andrahandsuthyrning numera något som är att anse som livsviktigt. Detta då bristen på hyresrätter börjar göra sig obekvämt påmind.
Med det sagt: du kan göra skillnad genom att hyra ut i andra hand – men läs igenom följande frågor och svar innan du tar nästa steg.
Får jag hyra ut min bostadsrätt i andra hand?
Det är en fråga som du primärt ska ställa till din BRF. Det krävs nämligen ett tillstånd från bostadsrättsföreningen innan du påbörjar en uthyrning. Det gäller även fast du äger din lägenhet och betalat dyra pengar för den. Idag har det emellertid skett en förändring inom detta. Ribban för ett godkännande har sänkts och det krävs idag bara att man anger skäl för att man ska få ett tillstånd. Skäl som kan vara att du ska flytta till en annan stad, att du ska flytta ihop med någon, resa under en period eller att du planerar att sälja – men vill vänta in rätt pris. Om du hyr ut utan ett tillstånd så kan din lägenhet återkallas av föreningen. Ovanligt, men något som kan ske.
Får jag hyra ut min hyresrätt i andra hand?
Samma sak gäller här som vid en bostadsrätt: du måste ha ett tillstånd. Det är dock svårare att få ett sådant då det kommer till hyresrätter. Dä måste man kunna visa upp beaktansvärda skäl för att ges ett godkännande. Om du inte skulle få ett tillstånd så kan du överklaga beslutet till Hyresnämnden.
Hyra ut i andra hand – finns det hjälp?
Idag finns det sidor på internet som fungerar som förmedlare av bostäder som ska hyras ut. Det ger dig en större trygghet i att hitta en säker hyresgäst som både är skötsam och som har en betalningsförmåga. Alla registrerar sig med exempelvis bankid och kontrolleras med kreditupplysning. Utöver detta så kan man även få hjälp med försäkringsfrågor – vilka försäkringar behöver jag och vilka behöver min hyresgäst? – samt med juridiska spörsmål och avtalsskrivning. Man betalar även hyran via dessa förmedlare och även det är att anse som en trygghet. För en hyresgäst så skapas trygghet genom att man inte behöver – om man har rätt kreditvärdighet – behöver betala depositionsavgift. Exempelvis Samtrygg är en sida som borgar för säkerhet i samband med att man ska hyra ut i andra hand.