Från piskställning till sandlådor

Vill du ha alla fördelar med en lägenhet? Men ändå kunna ha en egen grön plätt som du kan nyttja när du vill? Då kan det vara en lägenhet med en vacker innergård som är det som du söker efter.

Innergårdarna användes ursprungligen som funktionella ytor för de boende. Det var där man kunde piska mattor, förvara cyklar och smita ut för att ta en cigarett. Men på senare år har innergårdarna blivit gröna oaser där de boende kan njuta av sol och vackert väder. Barnen kan få leka tryggt och man kan bjuda hem vänner för att ha en grillning eller picknick.
Det är även ett sätt för de boende att lära känna varandra och knyta vänskapsband. En möjlighet att slippa känna sig ensam och att hitta någon som kanske kan vattna blommor eller mata katten, om man är bortrest.

Skapa din drömträdgård

Innergården kan bli precis vad du önskar att den ska vara. Beslutet ligger hos fastighetsägaren eller föreningen, men de boende brukar kunna ha en del makt när det gäller beslut. Vid en innergårdsrenovering kan man bli tillfrågad om önskemål och användningssätt. Men även gällande placering av funktioner och vilka växter som ska användas.
Förutom den traditionella lekytan till barnen, är det mer och mer vanligt att man anlägger en del där det finns ätliga bär eller frukter. Det är ett trevligt inslag för såväl barn som vuxna, där man kan gå ner på gården för att plocka sig ett äpple eller hallon. Läs mer om innergårdsrenovering på denna sida: innergårdsrenoveringstockholm.se