Venedig
Om

Denna unika stad kommer definitivt att charma dig. De ständigt närvarande glittrande vattenvägarna som ersätter gatorna skapar en surrealistisk vy och de magnifika palatsen, torgen och kyrkorna vittnar om historien för detta lilla men inflytelserika handelsimperium och sjömakt som Venedig var i många århundraden.

Själva staden är djärvt byggd på den sanka venetianska lagunen och ser ut att flyta på vattnet, med båtar som åker omkring och runt staden. Med pastellfärgade byggnader, kanaler och broar, så är vyerna allmänt romantiska och pittoreska var man än tittar. Venedig är även fullt med rik och varierad arkitektur, varav den mest kända är den venetianska gotiska stilen som inspirerats av den bysantinska och ottomanska eran.

Venedig har ett fuktigt subtropiskt klimat, vilket ger både kalla vintrar och mycket varma somrar. Även om staden har aldrig har brist på besökare och kan kännas lite trång ibland, så är de lugnare delarna av staden oftast bara ett hörn bort. Förutom stadens största vattenartärer är kvarteren även kantade med många små, smala gator och passager med dolda torg, arkitektoniska pärlor, barer och restauranger som erbjuder varor från lagunens jordbruksproducenter, skaldjur och vin.

Och bäst av allt - Venedig har en absolut fantastisk och något mystisk, illusionistisk känsla med dess ikoniska Carnival, byggnader som ibland försvinner in i dimman, hela gator som försvinner vid högt tidvatten, gondoler som fortfarande glider runt och en mängd små detaljer som tar dig rakt bakåt i tiden.

Fakta
  • Fram till 1800-talet fanns det endast en bro (Rialto) som korsade Grand Canal
  • Venedig sjunker långsamt med i genomsnitt 1-2 mm per år
  • Venedig har några av de smalaste gatorna i världen - gatan Ramo Varisco är endast 53 cm bred
  • Venedig ligger på 118 öar och har 416 broar, 177 kanaler och 127 torg
Flyg till Venedig
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Bigoli in salsa

En venetiansk pastarätt gjord på fullkorns bigolipasta, salt ansjovis eller sardiner och lök.

Sarde in saor

Ett venetianskt snacks - oljestekta sardiner doppade i stekt lök med russin, pinjenötter och kryddor och lite ättika.
Dryck

Prosecco

Världsberömt mousserande vitt vin med starka toner av frukt och blommor. Perfekt som aperitif och den perfekta följeslagaren till aptitretare.

Spritz

Den ständigt närvarande aperitifen i nordöstra Italien, gjord med prosecco, en bitter likör och läsk. Serveras vanligen med is.
Se

Ca' Rezzonico

Kliv in i en barockdröm av marmortrappor, stora fresker och balsalar i detta 1700-tals familjepalats som blev museum.

Gallerie dell'Accademia

En omfattande samling av historisk venetiansk konst från 1300-1700-talet med ovärderliga verk. Ett måste för den kulturälskande!
Perfekt för
Arkitektur
Båtturer
Kaféer
Sevärda kyrkor
Kultur
Delikatesser
Historia
Museum
Fotografi
Sightseeing
Promenader
Vinrundturer
Platser

Sevärdheter vid Piazza San Marco

Denna stora torg är ett världsberömt, ikoniska landmärke i hjärtat av Venedig. Medan själva torget är en smakfull, magnifik skapelse så omges det även av åklagarmyndighetens imponerande byggnader. Det är skatterna nära och runt om torget som gör hela upplevelsen så unik! Basilica di San Marco - en resa till Venedig är inte komplett utan att se denna otroligt detaljerade katedral, starkt influerad av den bysantinsk arkitekturen och rikt dekorerad med skulpturer, guld och mosaik från topp till tå. Inuti hittar du en inredning som vittnar om överflödet under Venedigs dagar som handelsimperium - mästerliga målningar, guld, statyer, olika reliker, rikliga mosaiker på de övre nivåerna och den berömda Pala d'Oro altartavlan. Alldeles intill basilikan ligger stadens kronan - Palazzo Ducale. I århundraden har detta gotiska palats varit säte för den venetianska republikens regering och the Doge's bostad med överdådigt och individuellt inredda, målade kammare och salar. Palatset är kopplad till ett fängelse med hjälp av Suckarnas bro - ett litet venetianskt landmärke som är känt för sin djupa symbolik. På den tiden kunde fångarna få en sista blick av Venedig genom brons fönster när de gick över till fängelset. Precis i närheten av slottet ligger det majestätiska Campanile di San Marco klocktornet, som byggdes på 800-talet och har skadats och byggts om flera gånger. Man får inte glömma Columns of San Marco och San Teodoro, vilka daterar till 1100-talet och representerar stadens två historiska skyddshelgon. Statyn av San Teodoro ligger lite i skuggan av det mystiska Lion of Venice med sitt dunkla ursprung. När du ändå är på torget, glöm inte att ta en titt på klocktornet Torre dell'Orologio. Ta dig tid att njuta av och ta in denna plats historia och överväldigande skönhet. I fall du fortfarande är sugen på fler upptäckter, ta bara några steg från torget så kommer du hitta massor. Det är Venedigs magi!

Grand Canal

Ett besök i Venedig är inte komplett utan en båttur, vare sig det är en ångbåt, vattentaxi eller gondol. En tur genom Canal Grande är ett bra sätt att få en känsla av staden och njuta av vyerna med den arkitektoniska skönheten i dess olika åldrar som kantar kanalens alla krökningar. Det finns ett överväldigande antal sevärdheter längs vägen, från den ikoniska Rialtobron, som du kommer åka nära och under, till de adliga familjepalatsen Ca 'Rezzonico, Ca' Foscari, Palazzi Barbaro, Palazzo Dario och Ca 'd'Oro eller fondacos såsom Fondaco dei Tedeschi, Fondaco dei Turchi och Fondaco del Megio och kyrkor som basilikan Santa Maria della Salute, San Geremia och San Samuele, det gamla tullagret vid Punta della Dogana, magistratsätet i Fabbriche Nuove och mycket mer. Det är väl värt mer än en båttur, eftersom du oavsiktligt upptäcker nya platser varje gång.

Murano

Murano ligger cirka 1,5 km från Venedig och denna ögrupp om 7 öar är ännu en vacker plats att uppleva. Murano är främst känt för sin glastillverkning. Se själv och besöka Museo del Vetro som rymmer en noggrant utvald samling av glashantverk med anor från 5:e århundradet. Här kommer du att se alla möjliga glashantverk, från Romerskt glas till speglar, bordspjäser, olika konstverk och de berömda venetianska pärlorna. Strax bortom museet hittar du den vackra och tysta Duomo di Murano kyrkan från 7:e århundradet. Kyrkan ståtar med unika yttre egenskaper, ett imponerande fristående klocktorn och en särskilt överraskning - en invecklad bysantinsk golvmosaik med bilder och ornament från 1100-talet. En annan mystisk artefakt är de fyra revben som mäter mer än en meter i längd och hänger i trådar. Legenden säger att de är revbenen från en drake som dödades av St. Donatus. Se till att kolla in torget Campo Santo Stefano med dess slående abstrakta stjärnskulpturer av glas och det närliggande 1800-tals klocktornet bredvid St Stephen kyrkan. Och sist men inte minst - det underbara Veneto-Byzantine Palazzo Da Mula från 1200-1300-talet. Var noga med att utforska mer av Murano och handla några fina glashantverk från det överflöd som finns på öarna.
Flyg från