Varna
Om

Bulgariens tredje största stad Varna är det absolut intressantaste stället på Svarta havets kust. Staden är ett av de viktigaste turistmålen och bär det välförtjänta namnet Bulgariens sommarhuvudstad.

Men låt dig inte luras av det resortliknande utseendet – Varna har också en rik historia. Staden grundades på 500-talet f.Kr. och kallades då Odessos. Den har upplevt en imponerande rad härskare, bl.a. greker från Miletos, bysantiner och ottomaner. Det mångsidiga arkitektoniska arvet syns i kyrkor och kloster och de lokala tolkningarna av neoklassisk, Art Nouveau- och Art Deco-arkitektur i de gamla kvarteren vittnar om stadens historia. Varna erbjuder också möjligheten att se världens äldsta guldsmyckesartefakter på det arkeologiska muséet, som också sköter de gamla romerska badanläggningarnas historiska plats.

På strandpromenaden finns strandklubbar för alla smaker, oavsett om det är rock, pop eller dansmusik. Det fuktiga subtropiska klimatet gör att du kan njuta av de mysiga marinorna och stadens stränder med sina unika varma källor, som lokalt kallas ”havsbad”.

Överflödet av underhållning, historiska platser, muséer, stränder, shoppinggator, restauranger och så vidare gör att Varna är det perfekta semestermålet för hela familjen. 

Fakta
  • Varna är den fjärde största staden vid Svarta havet
  • Varna har ett rikt arkeologiskt arv, vilket lockar forskare från hela världen
  • Hamnen i Varna är Bulgariens största hamnkomplex
  • Guldsmyckena i Varna Necropolis anses vara de äldsta i världen
Flyg till Varna
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Gyuvetch

Denna grönsaksgryta med ris och ost tillagas traditionellt i lerkruka och tros härröra från de gamla thrakerna.

Tarator

En perfekt aptitretare: en uppfriskande kall soppa med krossade valnötter, yoghurt, vitlök, gurka, örter och vinäger eller citronsaft.
Dryck

Vitvin

Det här lätta och mycket aromatiska vinet är gjort på lokalt odlade, koppargula Dimiat-druvor, och serveras vanligtvis kylt.

Rakia

Denna fruktbrandy har deklarerats Bulgariens nationaldryck och är mycket populär på Balkan. Den kan också vara gjord på plommon och blandad frukt.
Se

Drakfestival

Festivalen är en parad av drakar från olika länder och inkluderar demonstrationer av glidflygplan och originalbyggda modeller.

Pobiti Kamani

Den här fantastiska stenformationen finns i en ökenliknande miljö och består av naturligt bildade, 50 miljoner år gamla eroderade stenkolumner som vardera är ca. 5-7 m höga.
Perfekt för
Strandnöjen
Museum
Nattliv
Parkpromenader
Spa
Solande
Simning
Temaparker
Promenader
Vattenskidåkning
Vindsurfing
Vinrundturer
Platser

Primorski-parken

Den magnifika Sea Garden grundades 1878 och breder ut sig norrut från centrum i ca. 8 km och erbjuder utsikt över havet. Den sägs att vara en av de största i sitt slag i Europa. Den är fylld med frodig grönska och många attraktioner - verkligen värd ett besök med alla sevärdheter. I den norra delen hittar du Varna Zoo med en mängd olika djur. Längre norrut finns Terrarium Varna. I parken finns också ett akvarium, delfinarium, Varna sjöfartsmuseum, observatorium och planetarium. Kusten är kantad av otaliga restauranger, strandbarer och -klubbar och även en mini-nöjespark för barn. Om du däremot vill komma bort från jäkt och larm kan du helt enkelt ta dig bort från de centrala promenadstråken tills du befinner dig i ett mer avskilt och lugnt område, där du kan njuta av fågelsången.

Varnas arkeologiska museum

Det här är ett av Bulgariens största muséer med sina mer än 2 000 kvadratmeter. Artefakter från de förhistoriska, thrakiska, antika grekiska och romerska perioderna av regionens historia visas i en byggnad i neoklassisk stil. Här presenteras också föremål från de bysantinska och medeltida bulgariska rikena, liksom det ottomanska styret och den bulgariska nationella väckelsen. De mest betydelsefulla föremålen i utställningen är guldsmycken från Varna Necropolis. De här är daterade till 4 600-4 200 f.Kr. och anses utgöra den äldsta guldskatten i världen. Dessa artefakter hittades helt oväntat under ett byggarbete år 1972. Hittills har sammanlagt nästan 300 gravar och mer än 3 000 guldföremål hittats.

Zlatni pjasătsi

Om det du är ute efter är action, avkoppling och nöje på en rekreationsort måste du besöka Zlatni pjasătsi (Golden Sands). Detta populära turistmål, som ligger 17 km utanför Varna, är så gott som anslutet till staden tack vare de oändliga rekreationsorterna och villasamhällena. En väsentlig del av staden är naturparken Golden Sands. Här finns varma mineralvattenskällor som redan thrakerna och de romerska kejsarna kände till, liksom grönskande skogar som bebos av över 600 arter av ryggradslösa djur, mer än 120 fågelarter, 27 små och 14 stora däggdjursarter, inklusive vilda kattdjur, vildsvin och rådjur. Orten är känd för sin vita gyllene sand och utsikten över det klarblå havet. På sommaren hålls lufttemperaturen kring 27-30° C och vattentemperaturen är i genomsnitt 25-28° C. Zlatni pjasătsi erbjuder utmärkta möjligheter för underhållning, rekreation, hälsa och skönhet. Ett paradis för både barn och vuxna!
Flyg från