Palma de Mallorca
Om

Denna festliga stad som ligger på den sydvästra kusten av Mallorca är förvånansvärt charmig med fina sevärdheter, öppna horisonter och oemotståndligt medelhavsklimat. Palma är öns livligaste centrum och huserar halva Mallorcas befolkning.

Palma har alla sevärdheter en medelhavsstad kan önska sig. Dess arkitektur jämförs ibland med Barcelona och inte helt utan anledning - det finns några modernistiska exempel vars anor leder tillbaka till Gaudi. Men den främsta avbilden är den stora medeltida La Seu-katedralen som reser sig över staden och bergssilhuetterna i bakgrunden och skapar en obeskrivlig vy. Med en lång historia av växlande regimer har Palma många kulturarv och landmärken, såsom en magnifik labyrint av gator i gamla stan, eleganta castillos och barockkyrkor, en ikonisk marina och en vacker palmkantad strandpromenad att vandra och cykla på. När du tar dig längre bort från havet kommer du att befinna dig i ett modernare område med stora vägar och ett överflöd av kaféer, butiker, affärer och restauranger.

Bortsett från de vackra vyerna som finns överallt är Palma också känt för sina stränder i absolut högsta klass. Stranden i staden ligger en kort promenad från katedralen och är, trots trängseln, en bra plats för avkoppling och nöje. Om du är ute efter lugn och ro på stranden kan du ta dig till den närliggande Ciudad Jardin-stranden.

Om du vill få ut så mycket så mycket som möjligt av staden har Palma något speciellt för alla, inklusive en mångsidig och blomstrande konstscen, spektakulära muséer, utmärkt mat, vilt nattliv och fantastiska underhållningsmöjligheter.

Fakta
  • Mallorca är Spaniens största ö
  • Människor har bott på Mallorca sedan 7 000 f.Kr.
  • Mallorca har förvånansvärt många stora grottsystem, vissa med underjordiska vattendrag
  • Mallorca har en årlig medeltemperatur på 21 °C och fler än 300 soldagar om året
Flyg till Palma de Mallorca
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Ensaïmada

En av Mallorcas specialiteter med anor från 1600-talet. Detta bakverk tillverkas i många olika varianter och är perfekt till frukosten.

Sobrasada

En mjuk, rökt korv gjord på fläskfärs, bacon, paprika, salt och kryddor, serveras vanligtvis i skivor på grovt bröd.
Dryck

Palo

Härrör från ett botemedel mot malaria. Denna mycket mörka, aromatiska och trögflytande likör görs på kinaträdets bark, gentiana, socker och alkohol.

Herbs de Majorca

Likör från Mallorca som görs på anis och andra örter inklusive mynta, citron, fänkål, kamomill, mejram och apelsin. Den perfekta drycken efter måltiden.
Se

Castell de Bellver

Ett unikt runt slott - det enda i sitt slag i Spanien och det första i Europa. Fantastisk utsikt från toppen av murarna!

Es Baluard

Besök ett av de finaste konstgallerierna på Mallorca! Det är inbyggt i renässansmurarna och har verk av Miró, Barceló och Picasso.
Perfekt för
Arkitektur
Barrundor
Strandnöjen
Cykling
Båtturer
Båtturer
Grotturer
Sevärda kyrkor
Drinkar
Dykning
Vandring
Historia
Nattliv
Orientaliska sevärdheter
Shopping
Sightseeing
Solande
Simning
Promenader
Vattenskidåkning
Vinrundturer
Platser

La Seu

Den majestätiska La Seu-katedralen reser sig över staden i ren gotisk prakt och är det största landmärket i staden. Det ser ut att stiga upp ur vattnet intill den gamla stadsmuren. Domkyrkan byggdes på en plats där det tidigare fanns en moské, vilken i sin tur byggdes där ett gammalt romerskt tempel förut stod. Även om den är byggd i övervägande gotisk stil med sin imponerande rad av massiva strävpelare längs sidorna av det centrala mittskeppet, innehåller den många renässansdetaljer då byggandet tog mer än 350 år att färdigställa. Dessutom ledde en jordbävning år 1851 till allvarliga strukturella skador. Exteriören av sandsten har intrikata ornament och interiören är likaså imponerande: den är rymlig och vacker med karakteristisk gotisk vertikal design. Stora glasmålningar och det stora rosettfönstret ger otroliga ljuseffekter, särskilt i kombination med den innovativa finishen av Antoni Gaudi, som övervakade restaureringen av La Seu i början av 1900-talet.

Gamla staden i Palma

Vid foten av den gamla katedralen ligger de gamla kvarteren i Palma. Den gamla staden har tydliga arabiska inslag med sina labyrinter av små, smala och tysta gator, samt kluster av närliggande hus, palats och innergårdar. När du utforskar staden kommer du att hitta massor av insiktsfulla muséer, lukrativa affärer och boutique-caféer. Den gamla stadsdelen är en ren fröjd att bara vandra runt och förlora sig i, med intressanta landmärken och vackra sevärdheter vart du än vänder dig. Det mäktiga Almudaina-palatset från 1200-talet ligger intill La Seu och är definitivt värt ett besök. Från början var det en fästning som senare omvandlades till bostad för Mallorcas monarker, vilket framförallt märks på de överdådigt dekorerade rummen, vackra trädgårdarna och innergården med en lejonfontän från tiden för det arabiska styret i Mallorca. En annan intressant kvarleva från den tiden är byggnaden Baños Arabes (arabiska baden). Trots dess ovårdade yttre ger den ett oförstört intryck av dessa antika strukturer. Ett annat landmärke du inte bör missa är Palau March, som var en av bostäderna för den otroligt rika March-familjen. Här finns skulpturer och konstverk av många kända konstnärer, bland annat Moore, Rodin, Dali och Sert.

Serra de Tramuntana

Detta bergiga och pittoreska område låter dig se Mallorcas natur, vilken står i skarp kontrast med semesteranläggningarna och stadsmiljöerna i Palma, som de flesta associerar med ön. Det vilda landskapet och den besvärliga terrängen med söndervittrade kalkstensklippor som sträcker sig mot det glittrande havet, byar utspridda på kullar, olivlundar, tallskogar och buskar skapar en vacker vy. Området är perfekt för promenader eller vandring och kan nås och utforskas via hundratals leder. Bergskedjan Serra de Tramuntana bjuder på mångsidig och rik flora och fauna, däribland den endemiska baleariska barnmorskegrodan och grågamen. Flera platser, som t.ex. Torrent de Pareis-ravinen och Fonts Ufanes, har fått naturminnesstatus. Ta dig tid att upptäcka och njuta av Mallorcas otämjda sida.
Flyg från