Lissabon
Om

Portugals huvudstad är den näst äldsta staden i Europa och är omgiven av sju pittoreska bergssluttningar. Den har ett utseende och en charm som bara en stad som byggts upp över flera århundraden kan ha. Lägg till ett härligt medelhavsklimat som ger en sex månader lång sommarsäsong och de varmaste vintrarna i Europa, så har du en drömstad.

Lissabons rika historia avspeglas tydligt i den fantastiska romerska och gotiska palatsarkitekturen som aldrig upphör att behaga ögat. Det täta myllret av kullerstensgator och gränder är en fröjd att strosa runt i och upptäcka fantastiska sevärdheter bakom varje hörn. När du vandrar genom Lissabon kan du inte låta bli att känna både den medeltida atmosfären från de majestätiska katedralerna och kulturarvet som vittnar om djärvheten hos en av upptäckarålderns största makter. Sightseeing i Lissabon är problemfritt tack vare en utmärkt kollektivtrafik som ger dig allt inom räckhåll. Men Lissabon är också en av de städer som kan utforskas spontant vilket ökar njutningen av att upptäcka oväntade skatter.

Men Lissabon är mer än bara orörda vyer. Ta dig tid att prova några kulinariska underverk och drycker, upptäcka den livliga kultursidan och den stora konstscenen, eller häng i solen på Lissabons fina stränder. Och till slut - Lissabon vet verkligen hur man får till en bra utekväll. Nattlivet är fantastiskt och frånvaron av förbud mot alkoholförtäring på allmän plats innebär att en festlig stämning och bohemisk atmosfär ständigt är närvarande.

Fakta
  • Lissabon är den äldsta staden i Västeuropa
  • Vasco da Gama-bron i Lissabon är den längsta i Europa med en total längd på 12,3 km
  • Livraria Simão i Lissabon är en av världens minsta bokaffärer
  • År 1755 förstördes nästan hela Lissabon av en kraftig jordbävning och den efterföljande tsunamin
Flyg till Lissabon
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Bacalhau à Brás

En traditionell Lissabon-rätt - strimlad och saltad torsk blandad med lök och fint hackad stekt potatis i äggröra.

Caldo Verde

Grön soppa gjord på potatis, grönkål och skivad portugisisk korv med ett stänk olivolja. Perfekt till en bit focaccia.
Dryck

Vinho do Porto

Starkvin som är Portugals signum. Oftast söt och dricks till dessert. Du kan köpa det på alla kaféer i Lissabon.

Ginja

En populär portugisisk speciallikör som görs på ginjabär (surkörsbär) dränkta i alkohol. Serveras ofta tillsammans med fruktbitar.
Se

Lissabon Oceanarium

Europas största inomhusakvarium med fantastiska vilda djur från oceanen och ett av de få akvarier i världen som har klumpfisk!

Bairro Alto

Hjärtat av Lissabon som är fullt av mysiga restauranger och barer. Vaknar till liv på kvällarna med musik och nattliv i mängder.
Perfekt för
Arkitektur
Barrundor
Kaféer
Sevärda kyrkor
Konserter
Kultur
Delikatesser
Finmiddag
Historia
Museum
Musikevenemang
Nattliv
Fotografi
Restauranger
Sightseeing
Titta på solnedgång
Tapas
Promenader
Vinrundturer
Platser

Castelo de São Jorge

Detta vackra slott på en kulle är en av de mest populära turistattraktionerna i Lissabon. Slottet användes som en fästning av morerna på 1000-talet och intogs av Afonso Henriques som erövrade Lissabon 1147. Henriques var Portugals första kung och slottet var hans kungliga residens. Slottet i sig erbjuder en rundtur genom Portugals historia med ett museum, vallar och gårdar att utforska och en arkeologisk plats det lönar sig att se. När du tar dig upp på slottets murar är utsikten över Lissabon helt underbar.

Mosteiro dos Jerónimos

Detta kloster finns med på UNESCO:s lista över världsarv och byggdes under 1500-talet för att hedra Vasco da Gamas resa till Indien och upptäckten av sjövägen som därmed gjorde Lissabon till en av de rikaste städerna i Europa. Namnet har sitt ursprung i St Jerome-ordern (hieronymiterna), vars munkar levde i klostret, och var också den sista viloplatsen för kungar. Detta mästerverk tog ungefär 100 år att färdigställa och är ett av de bäst bevarade exemplen på den intrikata portugisiska gotiska Manue-arkitekturen som återstår efter den förödande jordbävningen år 1755. Med fantastisk detaljrikedom och utsmyckning från insidan ut är strukturen inget annat än häpnadsväckande - fasaden har små, intrikata utsmyckningar och torn. Interiören av honungssten är full av yppiga detaljer i bågarna, kolonner med vinstockar, kvistar och löv och andra element som flätas samman i gåtfulla ornament.

Torre de Belém

På den norra stranden av floden Tejo, där sjömän undgick de obarmhärtiga vindarna, ligger detta 30 meter höga torn i Manueline-stil som en imponerande kvarleva från upptäckaråldern. Det byggdes 1515 som ett försvarstorn för hamnen och den symboliska porten till Lissabon. Med sin tornförsedda terrass, loggia från renässanstiden, mästerliga stenornament och -statyer samt ett kloster anses det vara en av de finaste sevärdheterna i Lissabon. Du kan ta den smala trappan upp i tornet för att njuta av den vackra utsikten och ta ett par fina bilder.
Flyg från