Gran Canaria
Om

Gran Canaria är en plats med naturliga kontraster och en mångfald av sevärdheter och klimat. Den kallas ofta en ”världsdel i miniatyr”, eftersom landskapet varierar från den djupa grönskan och ravinerna i norr till de klippiga bergen och kanjonerna längre in i landet till ett ökenliknande landskap i söder. Kusten stoltserar med en stenig terräng som sammanflätas med långa stränder, vita sanddyner och enstaka hotellområden. Det finns så mycket att absorbera att du kan få känslan av att vara i olika delar av världen på en gång - bergen påminner dig om några av världens största bergskedjor i mindre skala, och Dunas de Maspalomas i söder liknar en liten, overklig öken vid havet.

Ön är också känd för sitt rika utbud av mikroklimat - olika delar av Gran Canaria får olika mängder av sol och regn. Temperaturerna varierar i enlighet med detta vilket ytterligare bidrar till öns mångfaldiga karaktär. Trots detta får Gran Canaria rimliga 2 800 soltimmar, så att du kan njuta av utmärkt väder medan du utforskar ön, vandrar och cyklar i bergen, testar några av de otaliga vattensporterna eller bara kopplar av på stranden.

Trots att skärgården bara är Kanarieöarnas tredje största så bor nästan hälften av befolkningen på Gran Canaria. Ön, och särskilt huvudstaden Las Palmas, har en livlig urban och kulturell sida med gott om historia, attraktioner, sevärdheter och feststämning att erbjuda alla.

Fakta
  • Namnet ”Gran Canaria” betydde ursprungligen ”Stora hundön”
  • På sin första resa till Amerika år 1492 stannade Columbus i hamnen i Las Palmas
  • Diametern på denna runda ö är cirka 50 km
  • Maspalomas sanddyner tros ha dykt upp efter en kraftig jordbävning omkring år 1750
Flyg till Gran Canaria
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Rancho canario

En enkel och rejäl kanarisk soppa med saltade revbensspjäll, kikärter, chorizo, ister, tjocka nudlar, potatis, tomater och lök.

Ropa vieja

En läcker gryta gjord på strimlad kyckling och nötkött, blandat med potatis, kikärter och tomatsås.
Dryck

Tropical

Gran Canarias egen ölsort som serveras kyld och i 20 cl flaskor. Om du är en öldrickare ska du definitivt prova den här!

Mejunje

En specialitet från Santa Lucia de Tirajana - rom- och honungslikör smaksatt med kanel, citronskal, citrongräs, kaffebönor och andra kryddor.
Se

Cueva Pintada

Se Gran Canarias viktigaste förspanska plats - en forntida målad grotta och ett parkmuseum tillägnat öns första invånare.

Tejeda

En drömlik, backig by med krökta gator kantade av vackra balkongförsedda hus bland klippor och raviner. Spektakulära sevärdheter överallt!
Perfekt för
Arkeologiska guidade turer
Strandnöjen
Cykling
Dykning
Vandring
Historia
Museum
Snorkling
Simning
Tapas
Vattenskidåkning
Vindsurfing
Vinrundturer
Platser

Las Palmas

Gran Canarias huvudstad är en spännande stad med en tydlig spansk atmosfär och en blandning av kulturer. Med sin myllrande hamn och trafik och de livliga stadsdelarna och stränderna utstrålar staden en energi som är mer typisk för en Medelhavsstad. Den har något att erbjuda alla. Om du är sugen på lite historia är de gamla kvarteren i Vegueta ett måste. Förutom underbara butiker, restauranger och barer så vimlar den lokala historien här av viktiga byggnader från olika epoker. Besök den neoklassiska Catedral de Santa Ana med dess överraskande kontrastrika och unika ”atlantisk-gotiska” interiör. Här visas också målningar av öns mest berömda 1700-talskonstnär, Juan de Miranda. Medan du är där lönar det sig att ta en titt inuti museet för sakral konst, som visar flera hundra år gamla manuskript, skulpturer och andra religiösa artefakter. Ett annat lysande exempel på historia - Gabinete Literario, öns första teater, som byggdes 1844 och nu är ett nationellt minnesmärke och en fantastisk presentation av gammaldags elegans. Casa-Museo de Colón är ett verkligt fascinerande museum som dokumenterar Columbus resor och vittnar om Kanarieöarnas roll i framväxten av den transatlantiska sjöfarten, medan själva byggnaden är ett levande exempel på kanarisk arkitektur. Kanske du vill göra lite shopping eller bara promenera ett område med massor av vackra lokala arkitekturen runt? Bege dig till Calle Mayor de Triana och göra lite kvalitetsshopping eller ta i den lokala stämning och förundras över några bra exempel på modernistisk stil byggnader. Om du har kommit för lite strand nöje och avkoppling, Las Palmas har dig täckt - Playa de las Canteras anses vara bland de bästa stads stränderna i världen - det finns en 3 km sträcka av fin sand, en härlig strandpromenad och den fantastiska la Barra rev, som är det bästa platsen för snorkling i lågvatten. Och surfare kommer att älska vågorna i den södra delen.

Caldera de Bandama

Denna imponerande, slocknade vulkankrater är en av de största på Gran Canaria. Den är 200 m djup och spänner över en km i diameter och ger fantastiska vyer över kratern och det omgivande området. Utsikten är ännu bättre från toppen av den intilliggande Pico de Bandama. Caldera de Bandama är en del av ett skyddat landskap och ett nationellt minnesmärke. Du kan gå runt kraterns ås eller, om du känner för det, vandra ner till botten av kratern som förr användes för odling och vinframställning. Intill Bandama-kratern ligger byn La Atalaya, som är känd för sina keramikprodukter, och Santa Brigida med sin vackra park och sina smala gator att vandra längs.

Barranco de Guayadeque

Guayadeque-ravinen sträcker sig över centrala Gran Canaria och visar naturens majestät på ett hisnande sätt. Den är kantad av branta, skyhöga åsar som är täckta med växtlighet och sträcker och slingrar sig vitt och brett. Om du råkar besöka i slutet av vintern eller tidigt på våren så är stället särskilt förtrollande eftersom mandelträden är i blom. Centro de interpretación vid ingången ger besökarna en inblick i denna magnifika formations historia och geologi. Längre ner i ravinen hittar du de små Cuevas Bermejas grotthemmen, som är uthuggna i berget tillsammans med ett litet kapell. Härifrån börjar vägen slingra sig uppåt till den "topplösa" Montaña de las Tierras-klippan. Bortom denna punkt blir terrängen mer utmanande - men givande ändå, eftersom det finns flera vandringsleder som fortsätter ända till havet och har några fantastiska sevärdheter längs vägen.
Flyg från