Faro
Om

En drömlik kust med fantastiskt vackra klippor och ljuvliga stränder: det är helt i sin ordning att det förföriska Algarve är den mest lockande turistregionen i Portugal. Dock är Algarves huvudstad Faro ofta bara en transitpunkt för många besökare som kommer hit på grund av flygplatsen. Men Faro har mycket att erbjuda, inklusive en distinkt portugisisk atmosfär, attraktiva marinor, välskötta parker och torg samt fantastisk natur. Det spelar ingen roll om det är historia du är intresserad av, om du älskar natur och uteliv eller om det är stranden som lockar - denna stad kommer att förtrolla dig.

Algarve har ett subtropiskt medelhavsklimat, så största delen av nederbörden kommer under vintermånaderna medan somrarna är varma och soliga. Det är perfekt för alla möjliga äventyr på Ria Formosa, lugna promenader genom de smala gatorna i Faros förtjusande medeltida kvarter eller utforskning av de närliggande öarna Ilha de Faro och Ilha de Barreta.

Om du är känner för lite underhållning har staden ett bra utbud av klubbar och barer - dessutom ger det stora antalet studenter upphov till ett pulserande nattliv.

Fakta
  • Faro är Portugals sydligaste stad
  • Den är en hamnstad som främst exporterar fisk, vin, fikon och kork
  • Den var den sista stora staden som återtogs av kristna år 1249
  • År 1755 jämnade en massiv jordbävning, med en efterföljande flodvåg, den största delen av Faro med marken
Flyg till Faro
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Bacalhau

Maträtter gjorda på saltad torsk är en stapelvara i portugisisk matlagning. De tillagas och serveras i otaliga varianter beroende på region och tradition.

Pastel de Nata

Ett portugisiskt bakverk som serveras så gott som överallt - en bakelse med en krämig vaniljsås gjord på äggula och med ett smördegsskal. Beroendeframkallande!
Dryck

Medronho

Denna traditionella portugisiska fruktbrandy, även känd som ’eldvatten’, är gjord på smultronträdets bär. Att smaka på den kan få ögonen att tåras på vem som helst.

Café com Cheirinho

"Cheirinho" betyder ”doft”. Denna kopp svart kaffe har lite tillsatt alkohol (vanligen brandy). Den perfekta avslutningen på en god måltid!
Se

Stadsmuséet

Förut var det här en del av de judiska kvarteren och ett 1500-talskloster - idag är det troligen Faros mest unika sevärdhet. Här visas fantastiska artefakter.

Capela dos Ossos

Detta lilla makabra kapell är faktiskt byggt med benen av över 1 000 munkar av Karmelitorden. Missa inte höjdpunkten – ett gyllene skelett.
Perfekt för
Barrundor
Strandnöjen
Cykling
Båtturer
Historia
Paddling
Nattliv
Tapas
Promenader
Vindsurfing
Platser

Praia de Faro

Den längsta stranden i Faro ligger på Ilha de Faro och sträcker sig 5 km längs kusten med sin oändliga gyllene sand. Byggandet på ön har hållits rätt så lågmält, så du kommer inte att se några höghus här. Man kommer enkelt från staden till denna strand tack vare regelbunden busstrafik - densamma som kan ta dig till flygplatsen. Vattnet i Praia de Faro är rent och vågorna är tillräckligt höga för att surfa. Om surfing är nytt för dig kan det här mycket väl vara en möjlighet att försöka - du kan få lektioner och hyra redskap på den lokala surfingskolan.

Cidade Velha

På grund av sin långa och färgstarka historia ger Faro känslan av att den dröjer någonstans mellan det förflutna och nutiden. Den gamla staden är en blandning av morisk arkitektur och portugisisk arkitektur från 1700-talet. Stilarna har smält samman i en rad kullerstensgator och omfamnas av resterna av den gamla stadsmuren. Många historiska byggnader har delar som byggts om i stilar som skiljer sig från den ursprungliga, eftersom stora delar av Faro förstördes av en kraftig jordbävning år 1755. Den gamla staden är uppdelad i två huvudområden: den äldsta delen, Vila-Adentro, samt Mouraria, där morerna bosatte sig från slutet av 1200-talet. Ta en promenad genom de labyrintlika gatorna som leder till Largo da Sé-torget. Där kan du se rådhuset från 1800-talet och den lilla gotiska Sé Catedral de Faro från 1700-talet.

Ria Formosa

Är du fascinerad av fåglar och vilda djur? Då är det här rätt plats för dig! Den här lagunen, som sträcker sig bortom Faros gränser (ett område på cirka 18 000 hektar), har varit en naturreservat sedan 1987 och skyddas av fem barriäröar. Reservatet kan inte bara skryta med olika typer av fåglar utan är också hem åt flera utrotningshotade arter, såsom kameleonter och sjöhästar. Det har faktiskt rapporterats att området har en av de största sjöhästpopulationerna i världen. Men det finns ännu mer att göra, så ta en guidad promenad, cykla, upplev en båttur eller hyr en kajak och upplev denna underbara plats!
Flyg från