Kreta
Om

Den största grekiska ön och i själva verket den femte största ön i hela Medelhavet! Även om Kreta är en av Greklands 13 administrativa enheter så har det lyckats behålla sina egna kulturella drag, såsom dess musik och poesi. Kretensare främjar deras unika kultur och seder, vilka endast kommer att göra din besöksupplevelse ännu bättre.

Kreta är en av de mest populära semesterorterna på grund av dess förmåga att tillfredsställa alla olika smaker med fantastiska stränder, antika skatter, traditionell kultur, klippiga berg och raviner, fantastiskt skiftande landskap och drömska byar. Ön rymmer ett antal stora lyxhotell med otroliga vyer, simbassänger, sport och rekreationsområden. Turister svärmar de många arkeologiska platserna i den minoiska civilisationen, gamla stan och hamnen i Chania. En mängd värdefulla museer, en rik mångfald av flora och fauna, god mat och godhjärtade människor - du kommer att älska att vara här!

Om du råkar vara en gourmet så kommer Kreta att leva upp till dina förväntningar. Krogarna producerar ofta sitt eget kött, ost, raki och vin och rätter med lokala unika recept. Kretensisk kost är även bland den mest hälsosamma.

Kretas historiska sidan är enorm - det är födelseplatsen för det första avancerade samhälle i Europa och har, eftersom det utgör korsningen mellan tre olika kontinenter, haft olika härskare och kulturer som blandats ihop under dess långa historia. Detta har gett ön ett rikligt arv av gamla palats, skrämmande fästningar, renässansherrgårdar, turkiska badhus och magnifika kyrkor.

Fakta
  • Kreta är födelseplatsen för den tidigaste europeiska civilisationen - Minoerna
  • Det högsta berget på Kreta är Psiloritis som är 2 456 m
  • Kreta ligger mellan klimatzonen för Medelhavet och Nordafrika
  • Det finns mer än 3 000 grottor på Kreta
Flyg till Kreta
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Kalitsounia

Små ostpajer som finns i salta eller söta varianter och oftast är fyllda med mizithra eller lokala örter och serveras i hela Kreta.

Dakos

En fantastisk grekisk meze eller aptitretarsallad med kornskorpor, riven färsk tomat, mizithra, jungfruolja, salt, oregano och peppar.
Dryck

Tsikoudia

Även känd som raki och är Kretas nationaldryck. En klar, stark likör som destilleras från druvrester efter pressningen av vin.

Kretensiska vin

Kretensiska viner är traditionellt hemgjorda och sällan buteljerade, liknar portvin/sherry och har många olika varianter av smak och sötma.
Se

Fortezza

Fortezza är byggt på en kulle i gamla stan i Rethymnon och är en symbol för Kretas stormiga förflutna. Här kan du se vackra solnedgångar!

Vai Beach

Även känd som Palm Beach och en av de mest populära turistattraktionerna på Kreta. Det är den största naturliga palmskogen i Europa.
Perfekt för
Arkeologiska guidade turer
Grotturer
Delikatesser
Körning
Vandring
Historia
Bergscykling
Museum
Parkpromenader
Segling
Sightseeing
Platser

Samaria Gorge nationalpark

16 km genom de södra delarna av White Mountains i Chania Prefecture finns Samariaravinen som är en av Europas längsta klyftor och hem till såväl hundratals växtarter som den sällan skådade och utrotningshotade kri-krin, eller kretensiska geten. Ravinens råa skönhet med sina branta, skyhöga klippor, oländiga terräng och växter kommer att inspirera till vördnad och förbluffa dig. Ravinen har skapats av en liten flod som rinner mellan bergen i Avlimaniko och Volakias och dess bergväggar är bara 3 m från varandra vid den smalaste punkten, medan den bredaste punkten sträcker ut sig 150 m. Vandringen kommer därmed säkert att erbjuda gott om kontraster som naturen själv har format.

Knossos

Endast 5 km söder om Heraklion ligger resterna av den gamla minoiska palatset i Knossos. Palatset byggdes omkring 1900 f.Kr. och förstördes av en kraftig jordbävning omkring 1700 f.Kr. för att sedan byggas om till en mer omfattande konstruktion, och slutligen ödeläggas i en brand ungefär 50 år senare. Den fängslande platsen är omfattande och utgör huvudstaden i den gamla minoiska civilisationen. Den innehåller ett palatskomplex, gårdar, privata lägenheter, bad, lagringsgropar, teaterområden, helgedomar och vackra fresker som får dig att fundera över hur all detta prakt kan ha sett ut under Minoernas tid. Allt som allt tar Knossos cirka två timmar att promenera igenom. En tidigare besök i Heraklions arkeologiska museum kommer att ge dig mycket mer sammanhang för din promenad och en lokal guide ännu mer så. Även om resterna av Knossos i allmänhet är väl bevarade så har vissa delar kontroversiellt återställts i början av 1900-talet av den brittiska arkeologen Sir Arthur Evans.

Den venetianska hamnen

När du ser det är det lätt att tro att en liten bit av Venedig har flyttat hit - ensemblen av gamla, pastellfärgade byggnader och hamnens sjösida vittnar om att venetianarna en gång hade en livlig och viktig knutpunkt här. Detta framgår ytterligare av resterna från några massiva och ganska väl bevarade befästningar, krönta av Firkas fästning. Du kan enkelt spendera några timmar här, gå runt hamnen eller till den venetianska fyren, besöka Marinmuseet, njuta av en paus på en av de mysiga restaurangerna eller bara koppla av en stund.
Flyg från