Antalya
Om

Antalya är den största turkiska staden vid Medelhavskusten och ligger i den pittoreska Antalyabukten. Antalya är en livlig och växande stad med stort historisk arv och traditionell turkisk karaktär. Staden kombinerar samtida med det klassiska och erbjuder vacker utsikt, platser att utforska och aktiviteter. Området ramas in av de blå-färgade Taurusbergen på ena sidan och den vackra Turquoise Coasts vatten på den andra och har ett varmt medelhavsklimat med cirka 300 soldagar om året, vilka kan avnjutas på stadens långa stränder, palmskuggade boulevarder eller i den vackra marinan. Det finns också ett brett spektrum av aktiviteter, bland annat båtturer, ett äventyrsbad, bra stränder och badplatser.

Det moderna Antalya byggdes på den gamla staden, men den muromgärdade historiska stadsdelen Kaleiçi har strukturer från de romerska, bysantinska och Seljuk epokerna, samt framförallt den medeltida ottomanska eran, vilken innesluter en hamn med anor från romartiden. Du hittar också arkitektoniska arv med anor från den hellenistiska tiden samt exempel på lokal grekisk arkitektur.

Omgivningen har några lika spektakulära sevärdheter att erbjuda, till exempel de vackra vattenfallen vid övre och nedre Düden, den magnifika nationalparken Bey Dagi (Olympos) och de antika städerna Termessos och Perge.

Fakta
  • Antalya är Turkiets största badort
  • Antalya har nästan 3 000 soltimmar per år
  • Under de senaste 100 åren har befolkningen i Antalya ökat från 25 000 till över 1 miljon
  • År 2015 hanterade Antalyas flygplats över 27,7 miljoner passagerare
Flyg till Antalya
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Vatten °C
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Snitt °C
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Soltimmar
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Solnedgangstid
Mat

Piyaz

Turkisk sallad med torra bönor med lök, tahini, vitlök, valnötter, persilja och sumak. I Antalya är den beredd med sesamolja.

Shish Kofte

En populär kebabvariant som består av grillat malet lamm, kalv- eller nötkött blandat med örter, ofta persilja och mynta, på spett.
Dryck

Raki

Även känd som Lejonmjölk och en typisk turkisk alkoholhaltig dryck. Det tros vara den bästa boten för ett brustet hjärta.

Turkiskt kaffe

Kaffe framställt från rostade och finmalda kaffebönor som fått sjuda i en kastrull och serveras i en kopp.
Se

Aspendos

En storslagen romersk amfiteater som är så välbevarad att det fortfarande används idag. Upplev de storslagna och fantastiska sevärdheterna!

Düdens vattenfall

Vackra formationer. Ta med kameran för att ta fantastiska bilder! Det nedre Düden-vattenfallet faller rakt ned i havet - en exceptionell syn!
Perfekt för
Arkeologiska guidade turer
Båtturer
Kultur
Historia
Museum
Orientaliska sevärdheter
Sightseeing
Solande
Simning
Promenader
Platser

Kaleici

De pittoreska gamla kvarteren Kaleici (som betyder "i slottet") är ett måste för alla som besöker Antalya - med sina smala, slingrande kullerstensgator och historiska byggnader från olika epoker är det en ovärderligt vittnesbörd om stadens historia och en trevlig plats att gå runt på. Många av byggnaderna har blivit omsorgsfullt restaurerade till sin forna glans och omvandlats till boutiquehotell, affärer och restauranger. Torget Kale Kapisi (Fortress Gate) markeras av ett gammalt klocktorn i sten och en staty av stadens grundare Kung Attalos II. Missa inte chansen att se den stympade Kesik Minare, den livliga historiska Iki Kapılar Hani-basaren med anor till 15-talet eller den majestätiska Hadrianus port som byggdes 130 e.Kr. inför den romerska kejsarens besök i staden. I Kaleici finns även den fantastiska Murat Pasa-moskén från 16-talet och Tekeli Mehmet Pasa-moskén från 18-talet.

Termessos

Ruinerna av den stora antika staden Termessos ligger 34 km nordväst om Antalya och kräver viss transport för att komma dit, men resan kommer inte ha gjorts i onödan. Det finns två vägar som leder till de välbevarade ruinerna och båda erbjuder fantastiska landskap på vägen. Platsen inkluderar resterna av flera strukturer, inklusive stadsmuren, ett gymnasium, en kolonn-gata, tempel och bad. Den främsta attraktionen är dock amfiteatern som ligger passande på en kulle och är omgiven av ett bergskedjelandskap - utsikten kommer att ta andan ur dig när du väl är där.

Antalyas arkeologimuseum

Om du är i Antalya så får du inte missa detta museum, särskilt om du planerar att besöka några av de fantastiska historiska platserna som t.ex. Aspendos, Termessos eller Perge. Ett av Turkiets främsta museer med 13 utställningslokaler och 5 000 artefakter utställda, lätt att nå, besökarvänligt och täcker mycket historia från sten- och bronsåldern till Bysans. Museet har objekt som hämtats från Aspendos, Patara, Pamfylien och andra antika städer i regionen. Du kan förundras över de graciösa statyerna av de olympiska gudarna, av vilka de flesta finns på den gamla platsen för Perge och är förvånansvärt väl bevarade. Den andra våningen ställer ut mynt och guldföremål som hittats i de omgivande städerna.
Flyg från